Van zodra dat er beterschap is in deze Covid-19 pandemie, wil ik terug op reis. Het zal een reis worden naar Frankrijk. Een keramiek-rondrit heb ik in gedachten, met de auto. Dit is de route die ik heb uitgedokterd.

1° Limoges

Limoges is wereldwijd bekend om de kwaliteit van de keramiek werken. Limoges werd geboren in de 18e eeuw. In deze tijd werd kaolin in Saint-Yrieix-la-Perche ontdekt, een bestandmiddel met een grote witheid en onontbeerlijk voor het vervaardigen van hard porselein. Kaolin zorgde voor de opstart van de ambachtelijke porseleinindustrie in de Haute-Vienne. Tegenwoordig zetten verscheidene fabrieken deze artistieke traditie nog steeds door.

Shoppen kunt u bij de verschillende porseleinfabrieken (Bernardaud, Haviland, Royal Limoges enz. of in de winkeltjes in het centrum van de stad). Een mooie gelegenheid om unieke creaties te bewonderen en uzelf te verwennen. En als u ook houdt van leer van topkwaliteit, bezoek dan de fabriekswinkel van Weston, waar sinds 1891 made in Limoges luxe schoenen worden gemaakt.

Wat zeker niet te missen tijdens de keramiek trip is het nationale Adrien Dubouché museum in Limoges. Dit museum stelt porselein tentoon maar ook collecties pottenbakkerij, tegel- en aardewerk.

Oude gebouwen vindt u in twee historische wijken: het Quartier de la Cité rondom de kathedraal, met zijn vakwerkhuizen en cafés, en het Quartier de la Boucherie (rue de la Boucherie) een van de meest pittoreske straatjes van Limoges die zijn naam dankt aan de (orgaanvlees)slagerijen die hier in de vorige eeuw stonden.

Loop ten slotte ook nog even langs het station Limoges-Bénédictins, een monumentaal en emblematisch gebouw. Met zijn 61 meter hoge klokkentoren, koepel en art deco glas-in-lood ramen is het een van de mooiste stations van Europa. Regisseur Jean-Pierre Jeunet gebruikte het station als decor voor de ‘Çhanel N* 5’ clip met actrice Audrey Tautou!

Houdt u van lekker eten, dan kan u het vlees van de Limousin koe proeven.  Het ‘Baronet’-label, een lokaal label, staat garant voor zeer smaakvol en sappig vlees. Eet smakelijk!

2° La Borne

La Borne is het pottenbakkersdorp bij uitstek. Het ligt in het centrum van Frankrijk. In La Borne brandde al in 1260 een oven en waren in 1914 nog 14 ateliers actief. Het aantal ateliers is sindsdien fel verminderd. In 1950 waren nog slechts vijf ateliers actief. In de jaren 1970 hebben buitenlandse keramiekers het dorp en de oude tradities nieuw leven in geblazen. Nu is La Borne een begrip. La Borne is het Franse mekka van de keramiek.

3° Les Archers

Zestig kilometer ten zuiden van La Borne is er het pottenbakkersdorp Les Archers. Het is een klein dorp van Le Chatelet-en-Berry met zeven ateliers. Ook dit oude pottenbakkersdorp herleeft. Je kan er workshops volgen het hele jaar door.

Een niet te vergeten stoppunt is het Pottery Museum Archers. Dit is een museum dat gevestigd is in het huis van een pottenbakker van negentiende eeuw. Het hele jaar worden hier ook activiteiten georganiseerd.

Le Châtelet heeft ook een religieus erfgoed met de abdijkerk van Puyferrand, gebouwd in de elfde eeuw.

4° Saint-Quentin-la-Poterie

Saint-Quentin-la-Poterie is gelegen in het hart van Uzèg. Het is een dorpje met smalle straatjes en oude stenen, een historisch en cultureel erfgoed. Sinds de veertiende eeuw is aardewerk er traditie. Het dorp heeft internationale bekendheid in de wereld van de keramiek. Ook hier kan je heel wat workshops volgen het hele jaar door.

5° Giroussens

Richting de middellandse zee vinden we Giroussens. Dit dorpje ligt in het hart van de Haut-Languedoc en bevindt zich op meer dan 200 meter boven de zeespiegel.

Het dorp Giroussens, oorspronkelijk een kilometer gelegen van de huidige locatie, was oorspronkelijk een Gallo-Romeinse villa aan de oevers van de Agout. In de vijfde eeuw bewoond door de Visigoten, ontwikkelt het zich rustig in de loop van de Middeleeuwen. Vanaf de zestiende eeuw genoot de stad een zekere faam voor zijn geschilderd en geglazuurd aardewerk met lood.

Je kan het Keramiekcentrum bezoeken om de geschiedenis van deze productie te ontdekken.

In het museum van het Rabastinois-land kan je de collecties gewijd aan archeologie, schilderkunst en lokale geschiedenis waarderen. Lokale kunstenaars zoals Paul en George Prouho Gaudion, een verzameling van borduurwerk van de beroemde Parijse embroiderer René Begue kan je hier bewonderen, alsook de meesterwerken van Roger Bellegarde‘s huishoudster, of alledaagse objecten uit de Gallo-Romeinse tijd en een groot mozaïek. Regelmatig worden thematische tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

5°  Saint-Amand-en-Puisaye 

Meer dan 600 jaar leeft dit dorp al van de het vervaardigen van aardewerk. In dit dorpje worden middeleeuwse tegels en allerlei architecturale keramiek vervaardigd om gebouwen te restaureren.Vele workshops worden hier gegeven en je kan hier nog vele winkeltjes vinden. Tijdens Pasen vind je hier ook een markt waar aardewerk tradities worden getoond.

6° Vallauris Golf-Juan

Sinds de Gallo-Romeinse tijd staat in Vallauris aardewerk centraal met keukenkeramiek. De pannetjes, ketels en kannen zijn bekend onder andere dankzij de bestendigheid van het aardewerk gebakken op hoge temperaturen.

Vallauris Golf-Juan was ooit het Mekka van de moderne keramiek toen Suzanne Ramié, Roger Capron en Pablo Picasso in de jaren 1950 er kwamen werken. Picasso, maar ook Chagall en Miró hebben heel wat modellen ontworpen, waardoor er een nieuw tijdperk aanbrak voor keramiek. De ateliers van Picasso, Madoura en Cédric Messier zijn te bezoeken.

Het keramiek-museum (musée de la céramique) is ook een bezoek waard. Je kan hier de ontwikkeling door de verschillende periodes heen te zien. Op de 1e verdieping is keramiek in al zijn vormen te vinden, van keukengerei tot metalen hanglampen en andere eigentijdse creaties ontworpen door Picasso, Picault, en Derval. Daarbij biedt ook het aardewerkmuseum (musée de la poterie) een overzicht van meer dan 1 eeuw vakkennis.

7° Dieulefit

In deze streek zijn er heel wat kunstenaars, pottenbakkers en keramisten. Oorspronkelijk was het pottenbakken in de gallo-Romeinse tijd een thuisambacht. Pottenbakken kende zijn hoogtepunt in deze streek tijdens de industriële tijd in de 19de eeuw. In de loop van de 20ste eeuw groeide daaruit de keramische kunst. Vandaag zijn er zo’n 41 aardewerkateliers en keramisten aanwezig.

Verder zijn er nog de vele keramiekmarkten waar het leuk is om een halte te houden. Je kan op de site van Collectif National des Céramisten op de kalender volgen waar en wanneer er keramiekmarkten zijn.

Ja, het lijkt me een leuk plan. Hopelijk volgend jaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *